Brandlilja_vid_bron

Karins rabatter

 


Karins rabatter var fyllda med många sorters blommor och hon drog sig inte för att sätta blommor som gick i kraftigt orange bredvid de som var sirligt rosa.
I köksträdgården på Lilla Hyttnäs odlades kål, lök, purjolök, morötter, dill, persilja och jordgubbar. Familjen var även förtjust i ärtor och bönor varför Karin odlade vaxbönor, turkiska bönor och spritärtor. Man sådde fröna tidigt på våren i drivbänkar och i slutet av juli var bönorna färdiga att skördas.

Lökar och knölar låg Karin lite extra varmt om hjärtat, inte minst de som tittade fram extra tidigt om våren. På Lilla Hyttnäs fanns det många liljor, bland annat dagliljor, tigerliljor och brandliljor. Praktliljor odlade i kruka hade man också och dessa kan man ofta hitta på Carl målningar.

(Text hämtad ur boken C ♥ K, © Carl Larsson-gården 2014)

 


Gör din egen Karinrabatt

 

Sibirisk vallmo

Karinfröer.

I vårt sortiment av fröer finns de sorter du behöver för att skapa en Karinrabatt.
Blommorna som fanns i rabatten var Strandiris, röd Bondpion, Jättevallmo, Lötnantshjärta, Tigerlilja, Prästkrage, Praktlysing, Sjärnflocka.

 

 

 

Inspireras av Carl & Karin

Låt dig inspireras i ditt skapande av din egen trädgård, stor som liten!
Allt från berättelser om Carl och Karin och livet på Lilla Hyttnäs, till
handfasta råd och tips. Odla, plantera, bygg och laga gott av din skörd.

 

Carl hjärta Karin. En trädgårdsbok.

Trädgårdsboken C ♥ K.

Ta Carl och Karins trädgård med dig hem och låt dig inspireras! I denna bok får du veta hur Carl och Karin skapade sin trädgård för drygt hundra år sedan – slaggvarpens förvandling till unikt allkonstverk. Lilla Hyttnäs är platsen där kärleken, skönheten och ogräset frodades eller som Carl uttrycker det:

”Blommor, älskade markens barn! Vilken fantasi i er form, vilken glans i era färger, vilken doft ur era kalkar, vilken himmelsk renhet! Sen komma de små barnen; ty hur snoriga dessa än är, är de dock de renaste näst er. Blommor och barn, jag skulle aldrig måla annat ty dem är det som jag mest älskar!”

 

 

 

I min trädgård vill jag vara KArin

I min trädgård vill jag vara Karin.

Enkel, vacker, funktionell. Så ville Karin Larsson ha sin trädgård på Lilla Hyttnäs i Sundborn. Här skapade hon ett uterum för arbete och familjeliv, en förlängning av det inomhus som blev världsberömt genom Carls akvareller. Karin odlade grönsaker till hushållet, skapade rabatter i djärva färger och blandade obekymrat gamla kulturväxter med exotiska nyheter. Vilda blommor var välkomna och ogräs tolererades, det fick gärna vara lite oordnat. Stilen var hennes egen, med inspiration från torpträdgårdar, franskt lantliv och engelska arts and crafts-rörelsen.

Elisabeths Svalin Gunnarssons bok är en upptäcksfärd i Karin Larssons gröna värld och en praktisk trädgårdshandbok för dig som vill följa i Karins spår.

 


Fröer och blomsterlökar

Här är några av de sorters frön och blomsterlökar som Carl och Karin sådde och planterade i sin trädgård på Lilla Hyttnäs.
Fröer, blomsterlökar och böcker hittar du i Carl Larsson-gårdens butik.