Eva Sundström

Här tecknas den bakgrund
mot vilken Karin utvecklade sitt konstnärskap och
sin syn på hem och familj, heminredning och mode.
Köp boken från vår webbshop.

 

Karin Bergöö Larsson – textilkonstnär mellan jugend och modernism

 

Alla känner till Carl Larsson-gården i Sundborn, det världsberömda konstnärshemmet i Dalarna. Alla vet vem Carl Larsson var. Och alla har sett hans Karin på tavlorna. Många vet också att hon i likhet med sin man hade konstnärlig begåvning och en gedigen konstnärsutbildning. Hennes inredningstextilier, så nyskapande i färg och form, har väckt mångas beundran och förundran. Men få har gått på djupet om exakt vari det nyskapande består.

I boken beskrivs textilvetenskapligt och konstvetenskapligt ett stort antal av Karins textilier, de olika teknikerna och inspirationskällorna i oväntade och egna kombinationer. Här tecknas den bakgrund
mot vilken Karin utvecklade sitt konstnärskap och sin syn på hem och familj, heminredning och mode. Vi inser hur hon gjorde något eget av allt det hon tog in – och att hon gjorde det med den nyfikenhet och det öppna sinne som vägledde henne under ungdomsåren i Stockholm och i Paris på 1870- och 1880-talen och som hon sedan behöll livet ut.

 

Författaren till boken Eva Sundström har sedan 2018 forskat och skrivit om Karin Bergöö Larssons textilier och kläder, ett arbete som 2019 resulterade i en magisteruppsats i textilvetenskap vid Uppsala universitet.

 

Hon är utbildad inom vävning, broderi, har en fil.kand. i kulturarvsstudier vid Stockholms universitet och lång erfarenhet av arbete vid kulturhistoriska museer.

 

 

 

 

 

 

 


Bild 5-9: Fotograf Per Eriksson
LADDA NER DINA PRESSBILDER HÄR!

Köp boken HÄR

•Unika bilder!

• 38 ST BILDER
Karins originaltextilier

• 24 ST BILDER
Karin och barnens kläder

• 37 ST FOTOGRAFIER
Carl och Karins liv

• 64 ST BILDER
Carls målningar

• 10 ST BILDER
Karins målningar

 

ISBN

978-91-527-2978-6

Förlag Carl Larsson-gården