Press Carl Larsson-gården
Fria bilder att ladda ner
Dessa två högupplösta bilder är fria att laddas ner.
Önskar ni fler eller andra bilder kontakta oss för mer information.
Ett hem – Elsa Billgren
visar upp Carl Larsson-gården i ny bok
12.1.2023 13:11:20 | Bookmark Förlag
I vår släpps boken ”Ett hem: Carl & Karin Larssons värld” där Elsa Billgren
visar upp Sveriges kändaste hem. Välkommen till Carl Larsson-gården
– hem åt två av de största konstnärskapen Sverige någonsin sett.
”Detta är en dröm som besannas”, säger Elsa Billgren om den kommande
boken. ”Tänk att få chansen att botanisera i alla stängda skåp och gömda
vrår för att visa upp det levande hem som Carl Larsson-gården var och
fortfarande är än idag. Det finns få miljöer som är så pass inspirerande och
målet med denna bok är att alla ska kunna ta en del av den inspirationen med sig.”
Karin Bergöö Larsson – textilkonstnär mellan jugend och modernism
Här tecknas den bakgrund
mot vilken Karin utvecklade sitt konstnärskap och
sin syn på hem och familj, heminredning och mode.
Alla känner till Carl Larsson-gården i Sundborn, det världsberömda konstnärshemmet i Dalarna. Alla vet vem Carl Larsson var. Och alla har sett hans Karin på tavlorna. Många vet också att hon i likhet med sin man hade konstnärlig begåvning och en gedigen konstnärsutbildning. Hennes inredningstextilier, så nyskapande i färg och form, har väckt mångas beundran och förundran. Men få har gått på djupet om exakt vari det nyskapande består.
Författaren till boken Eva Sundström har sedan 2018 forskat och skrivit om Karin Bergöö Larssons textilier och kläder, ett arbete som 2019 resulterade i en magisteruppsats i textilvetenskap vid Uppsala universitet.
Hon är utbildad inom vävning, broderi, har en fil.kand. i kulturarvsstudier vid Stockholms universitet och lång erfarenhet av arbete vid kulturhistoriska museer.
LADDA NER DINA PRESSBILDER HÄR!
Märkvärdig app får jorden att snurra runt Carl Larsson-gården
Nu ges konst- och kulturintresserade runt om i världen en unik möjlighet att få en guidad visning på Carl Larsson-gården. Via en ny app går det att besöka det berömda konstnärsparet Carl och Karin Larssons hem och de digitala gästerna får ta del av ett exklusivt material som endast är tillgängligt via appen.
Carl Larsson, Lilla Hyttnäs, Sundborn 1918
I appen kan du gå en guidad visning i familjen Larssons fantastiska konstnärshem. Varje rum är uppbyggt med 360°-foto som ger besökaren en känsla av att stå mitt i rummet. Du får ta del av Carls konstverk och Karins fantastiska textilier samt möjlighet att detaljstudera, vända och vrida på objekt skapade i 3D. Lyssna till skådespelaren Magnus Hård af Segerstad som lyfter upplevelsen ytterligare eller läs de texter som berättar om varje rum. Här finns också en tidslinje som i bild och text visualiserar familjen Larssons livshistoria.
– Det känns väldigt bra att appen nu äntligen blivit verklighet och vårt fina kulturarv kan presenteras för intresserade människor runt om i världen. För Carl Larsson-gården är det här en möjlighet att nå nya marknader och målgrupper samt möta ett stort internationellt intresse på ett nytt och spännande sätt. Vi hoppas självklart att appen ska inspirera till fler fysiska besök men även fungera som kunskapskälla och möjlighet till fler unika upplevelser relaterade till Carl Larsson, säger Chia Jonsson, chef på Carl Larsson-gården.
Här finns alltså möjlighet att göra en guidad tur utan vare sig tidsmässiga, geografiska eller fysiska hinder. Carl Larsson-gården blir genom detta tillgänglig även för människor med funktionsvariationer som annars inte har möjlighet att delta i fysiska visningar på gården.
– Tanken om att skapa en digital visning av Carl och Karins unika hem och visa Carls vackra målningar är något som funnits med i arbetet med Carl Larsson-gården under många år, berättar Per Eriksson Pax, Creative Director på kommunikationsbyrån Norkay. Vi ser fram emot att bygga vidare på innehållet i appen med fler 360°-turer och exklusivt material för att visa mångsidigheten i Carls och Karins konstnärsskap.
Visit Dalarna är portalen till en stor del av Dalarnas turistiska besöksmål och upplevelser och har i samarbete med Tension Graphics utvecklat tekniken bakom appen.– Carl Larsson-gården är först ut bland besöksmålen i Dalarna att erbjuda den här typen av digital upplevelse, vilket är otroligt spännande. Vi hoppas att det ska ge inspiration och mersmak så att de digitala besökarna även ska komma hit för att uppleva och spendera tid här på plats, säger Jonas Rosén, vd på Visit Dalarna.
Om Carl Larsson-gårdens app
Lanseras den 28 maj, på Carl Larssons födelsedag.
Finns för närvarande på svenska och engelska.
Appen finns för Android och iOS, den kostar 129 kr och tillgänglig att ladda ner där appar finns.
Om Gamification of Dalarna
Under 2020–2023 driver Visit Dalarna utvecklingsprojektet Gamification of Dalarna i samarbete med Tension Graphics AB och med finansiering från Region Dalarna och EU. Projektet har som syfte att, genom gamifiering (spelifiering) av upplevelser både före, under och efter ett besök i Dalarna, öka tillgänglighet och efterfrågan av Dalarnas utbud, både på den nationella och den internationella marknaden. Carl Larsson-gårdens app är resultatet av ett ”living lab” inom detta projekt.
Kontaktpersoner
Chia Jonsson, Carl Larsson-gården. chia@carllarsson.se, 073-087 06 01
Per Eriksson Pax, Norkay. per.eriksson@norkay.se, 070-310 42 80
Lotta Magnusson, Visit Dalarna. lotta.magnusson@visitdalarna.se, 010-600 29 26
Magnus Björkman, Tension. magnus@tension.se, 070-339 93 91
Boksläpp
EN KAKBOK –
kakor, konst och andra godsaker
Datum: Torsdagen den 28 maj 2020 kl 10:00
Plats: Carl Larsson-gården, ute i trädgården, Sundborn.
Vi erbjuder smakprov från kakboken i vår trädgård!
Författaren Elisabeth Svalin Gunnarsson finns på plats.
och signerar sin nya bok!
Pressinbjudan Kakbok 28 maj 2020
EN KAKBOK Information
Carl Larsson minnesår 2019
Carl Larsson flyttar in vid gruvan i sommar
Carl Larsson tar plats vid Falu Gruva i sommar.
I den nya utomhusutställningen får besökarna veta mer om konstnären – ständigt aktuell och extra uppmärksammad med
minnesåret 2019.
För första gången inleder Falu Gruva och Carl Larsson-gården – två av Dalarnas största besöksmål – ett samarbete.
Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva, vill lyfta fram konstnärsfamiljens kopplingar till Falun som världsarv.
”Konstnärshemmet Lilla Hyttnäs ligger i bergsmansbygden Sundborn, bostaden och etsarstugan på Blindgatan
ligger i den gamla stadsdelen Östanfors och vi vet att Carl Larsson själv besökte Falu Gruva.
Därför känns extra roligt att presentera den här utställningen mitt i Världsarvet Falun som består av bergsmanslandskapet, staden och gruvan”, säger hon.
Med start på nationaldagen kommer gruvans besökare att få ta del av målningar och fotografier på en rad skärmar placerade framför Gruvmuseet.
Minneskonsert 19 januari och sommarens spännande utställning av Ernst Billgren om ”Den okände Carl Larsson”
I år 2019 är det 100 år sedan Carl Larsson gick bort. Med Karin vid sin sida skapade han ett livsverk som fortfarande är modernt och som berikar oss än idag. Carl Larsson var en stark influenser för sin tid och hans livsverk lever och är aktuellare än någonsin.
Året inleds med en fantastisk minneskonsert lördagen den 19 januari kl. 18.00 i Sundborns vackra kyrka. En kyrka som betydde mycket för Carl och Karin och där Carls konst finns att se året om. Dalarnas Landshövding Ylva Thörn inledningstalar och även representanter för släkten och gården finns på plats. Vi kommer att få njuta av Ylva Ek, sopran och Victor Förström på piano. Pelle Gustafsson, violin, Taru Kurki, piano samt Elisabeth Stjernberg på cello.
Innan konserten finns möjlighet för en unik visning av Carl och Karins gravkapell och efter konserten bjuds det på glögg och pepparkakor i församlingshemmets porträttsal. För er som vill besöka Carl Larsson-gården rekommenderar vi att boka visning.
Vi är oerhört glada och stolta över att kunna berätta att det är Ernst Billgren som skapar årets sommarutställning i Konsthallen Kvarnen. ”Den okände Carl Larsson”. Vi ser mycket fram mot samarbetet med Ernst Billgren och utställningen kommer att invigas 24 maj 2019.
“Den okände Carl Larsson”
“Carl Larsson – vår kanske mest folkkäre konstnär som kommit att förknippas med munterhet, familjeidyll och kakburksdekorationer. Men det är inte hela bilden.
Det finns en annan och mer okänd Carl Larsson – en mångfacetterad person präglad av barndomens brutala fattigdom, förlusten av en familj och en väldig hunger att nå erkännande som konstnär. Han anammade nya ideal och skapade själv trender, och hamnade ofta i konflikt med den som inte delade hans åsikt eller som ställt sig i hans väg. Begåvad, men också besvärlig.
Ernst Billgren betraktar sin konstnärskollega och vet att det inte finns något lättvunnet eller lättsinnigt ens i ett rart sommarmotiv. Att komma på det som ännu inte finns är en brutal process där varje kunskap och nyskapelse är oerhört svår att erövra. Den som betraktar ett verk utan att beakta personen bakom förstår sällan vad hon tittar på.
Utställningen ”Den okände Carl Larsson” ger berättelsen om hela Carl Larsson och vad som faktiskt krävdes för att skapa en våra största konstnärer.”
Vi är också mycket tacksamma för att Faluns kulturella verksamheter gått samman för att ge fler nutida perspektiv på Carls konstnärskap med utställningar, workshops konstvisningar, föredrag, konserter, stadsvandringar, street art, performance art, vandring över berget och mycket mer. Det händer mycket och alla aktiviteter kommer att finnas på vår hemsida: carllarsson.se, på Facebook: Carl Larsson-gården och på Instagram: carllarssongarden och även på falukommun.se.
På fredagens pressrelease träffar ni representanter från Carl Larsson-gården, Falu kommun och Dalarnas Museum.
Vi bjuder på Karins ”lukulliska supé” – dricka och tilltugg.
Välkomna!
Två svenska kulturarv möts i ett unikt glöggsamarbete!
Den anrika och klassiska restaurangen Ulriksdals Värdshus, som ingår i restaurangkoncernen Svenska Brasserier vilka innehar sju välkända Stockholmsrestauranger, väljer att servera Lilla Hyttnäs Ekologiska Starkvinsglögg till sina ca 17 000 julbordsgäster 2018.
Under hösten fick vi höra av Marie Grönlund, vår säljare & sommelier på Moestue, att de hade ett glöggprojekt på gång vilket gjorde oss nyfikna säger Rolf Nilsson, källarmästare på Ulriksdals Värdshus. ”När vi sedan fick prova Lilla Hyttnäs, höra historien och samarbetet med Carl Larsson-gården kände vi att detta var ett naturligt och menat samarbete. Lilla Hyttnäs har alla de klassiska smakattributen som vi tycker att en glögg skall ha. Att den dessutom är ekologisk och har en fräschhet med lite mindre socker är precis såsom vi på Ulriksdals Värdshus vill att en traditionell glögg skall smaka”
För ytterligare information kring
Ulriksdals Värdshus
Kontakta: Rolf Nilsson
rolf.nilsson@ulriksdalsvardshus.se
Carl Larsson-gården
Kontakta: Chia Jonsson
cj@carllarsson.se
För ytterligare information kring glöggen, bilder eller prover
Kontakta: Daniel Gyhlénius
daniel@moestue.se
Carl Larsson-gården och Moestue Sverige inleder ett långsiktigt glöggsamarbete!
Efter 3 års diskussioner och planerande är den äntligen här, Lilla Hyttnäs Ekologiska Starkvinsglögg som lanseras den 7:e november. Lilla Hyttnäs, som även är namnet på Carl Larsson-gården i Sundborn, har varunr: 71269 I pris: 99 kr I 750 ml I alk. 15% I finns i begränsad upplaga.
”På juldagsmorgonen tände Carl två ljus i alla fönster och väckte familjen. Sen gjorde han glögg i köksspisen medan Karin kokade kaffe. De plirade lycksaligt och halvsömnigt åt varann enligt Carl. Kaffet kokade över, och både kardemumman och sockerstycket till glöggen började brinna på halstret så att lågan flammade högt upp i skorstenen. Men det blev ordning på det också. Sedan for hela huset med släde till kyrkan, iklädda varma pälsar medan kyrkklockornas ljud dånade ut i den svarta morgonen.” Ur kommande boken ”En matbok” som släpps i december 2018 och är skriven av Elisabeth Svalin Gunnarsson.
Pressträff kommer att hållas på Lilla Hyttnäs
Adress: Carl Larssonsväg 12, 790 15 Sundborn
För ytterligare information kring pressträff kontakta Chia Jonsson, cj@carllarsson.se
För ytterligare information kring glögg, bilder eller prover kontakta Daniel Gyhlénius, daniel@moestue.se
Carl Larsson-utställning i Japan 2018
“Carl Larsson and his Home – Art of the Swedish Lifestyle”
Visas på Seiji Togo Memorial Sompo Japan Nipponkoa Museum of Art i Tokyo under tiden 22 september–24 december 2018.
Carl Larssons målningar och Karin Larssons inredningskonst är med sina skarpa konturer och dekorativa effekter starkt influerade av japansk estetik.
Den 22 september öppnade en omfattande utställning i Tokyo med målningar, möbler och textilier som förmedlar en idé om inredningsidealen i konstnärshemmet i Sundborn i Dalarna.
Inlånen kommer till största delen från Carl Larsson-gården, Thielska Galleriet, och Göteborgs konstmuseum.
– Carl Larsson sa själv ”såsom artist är Japan mitt fosterland.”.
Mot den bakgrunden blir det extra intressant att visa hans konst i Japan. Carl Larsson-gårdens chef, Chia Jonsson menar på att det är fantastiskt att vi får möjlighet att visa Carl och Karins konstnärskap i Japan.
Spännande dräkter och föremål från Carl Larsson-gårdens gömmor.
Kom och gå med på en ordinarie visning under september och oktober!
Vi vill även denna höst ta fram några av de föremål och kläder som i vanliga fall inte visas. I Carls målningar finns många detaljer från det vackra konstnärshemmet, men var finns alla föremål och textilier idag?
PRESSMEDDELANDE
Ladda ner texten här:
Spännande dräkter och föremål från Carl Larsson-gårdens gömmor.
Presskontakt:
Chia Jonsson
Chef Carl Larsson-gården
Director Carl Larsson-gården
Telefon och e-post
+46(0)23-603 77
+46(0)73-0870601
Catharina Enhörning
Publikansvarig Carl Larsson-gården
Head of Public Outreach
Telefon och e-post
+46(0)23-600 53